Road to the New York Marathon

New York, the city that never sleeps! Een bijzondere stad waar jaarlijks de New York marathon wordt volbracht door lopers van over de hele wereld. Van de indrukwekkende Verrazano-Narrows Bridge tot aan het beroemde Central Park, je loopt er allemaal langs! We wachten met smart tot we groen licht krijgen en over 2 maanden naar de Verenigde Staten kunnen reizen voor de New York marathon. Achter de schermen zijn we druk bezig met alle voorbereidingen en zijn lopers door het hele land aan het trainen voor dit fantastische evenement. Zo ook de vier lopers die graag hun marathonverhaal en ultieme trainingstip delen op weg naar de marathon van New York.

Naam: Gerda Zijp
Leeftijd: 53 jaar
Woonplaats: Den Haag

Op mijn 30ste woonde ik in Amsterdam en trainde ik met een vriendin voor de Dam-tot-Damloop. Ik riep dat als we 50 werden en de tijd hadden om te trainen, we een keer een marathon moesten lopen”, aldus Gerda. Sinds 2018 is ze met het loopvirus besmet geraakt en traint ze nu 3 á 4 keer per week bij HAAG Atletiek in de marathongroep. Voor Gerda was de marathon in New York in 2018 de eerste marathon die ze heeft gelopen. Inmiddels heeft ze al vier marathons op haar naam staan: New York marathon, Rotterdam marathon, Valencia marathon en de virtuele New York marathon in Den Haag.

Eind september loopt Gerda de marathon in Berlijn met als doel haar PR van 4:34 te verbreken. In november loopt ze de marathon in New York waarbij ze de marathon ‘gewoon’ wil uitlopen. De 50e editie van de New York Marathon wil Gerda nog één keer lopen met de grote groep lopers van Marathons International.

“Rust is ook een training! Als het me een keer niet lukt om te trainen of als ik maar de helft van een schema af weet te werken, maak ik me daar totaal niet druk om. Kijk vooral naar wat wel gelukt is!” - Gerda

Naam: Chantal Bruls
Leeftijd: 49 jaar
Woonplaats: Klimmen

“Ik ben gestart met hardlopen omdat ik wilde bewegen en vanwege werk niet naar de sportschool kon omdat er, 16 jaar geleden, geen sportscholen waren die 24 uur per dag open waren”, als dus de woorden van Chantal. Inmiddels is ze 3 á 4 keer per week actief met vrienden of in haar loopclub.

De marathon in New York is Chantals eerste officiële marathon en is gelijk een wedstrijd die op haar bucketlist staat. Chantal hoopt hem binnen 4:20 te lopen, al is het belangrijkste om te genieten met haar loopmaatjes. Al twee keer eerder probeerde drie lopers van deze vriendengroep deel te nemen aan dit onvergetelijke evenement, maar door orkaan Sandy in 2012 en het coronavirus in 2020 is het tot op heden nog niet gelukt. De reis gaat ze maken met Marathons International. “Ik vind het prettig dat alles geregeld is", geeft Chantal aan. "En, daarnaast kom je anders heel moeilijk aan een startbewijs.”

Haar ultieme tip? “Geniet en denk aan je eigen gezondheid - we zijn maar amateurs!”

Naam: Martin Berkhoff
Leeftijd: 49 jaar
Woonplaats: Epe

Vier jaar geleden is Martin begonnen met hardlopen om fit te blijven. Vanaf dat moment traint hij 2 á 3 keer per week hard samen met een medeloper uit zijn woonplaats. Zijn passie voor hardlopen kwam naar voren na diverse blessures in het voetballen. Nadat hij zelf een uitgezette marathon heeft gelopen in en rondom zijn eigen woonplaats, wil hij graag een officiële marathon lopen.

Na halve marathons in Zwolle en Amsterdam, en deelname aan de Zevenheuvelenloop is Martin klaar voor zijn eerste officiële marathon. Zijn missie in New York? “Eerst uitlopen samen met mijn loopmaat en als het goed gaat wel binnen de 4 uur.” Door middel van een zelf opgezet trainingsschema van 13 weken zorgt hij ervoor dat hij klaargestoomd is voor de wedstrijd.

Martins ultieme hardlooptip: “Geniet van het leven, niks moet alles mag.”

Naam: Saskia uit den Bogaard
Leeftijd: 50 jaar
Woonplaats: Rotterdam

“Conditie opbouwen voor het beklimmen van de Kilimanjaro!” Met dit in gedachten is Saskia 11 jaar geleden begonnen met hardlopen. Inmiddels traint ze 3 keer per week samen met diverse loopmaatjes. Na 11 marathons (5x Rotterdam, 1x New York, 1x Valencia, 1x Berlijn, 1x VR Berenloop en 1x de Two Oceans) gelopen te hebben wil Saskia nogmaals de marathon in New York rennen samen met haar echtgenoot.

“Ik heb hem een keer gelopen toen ik minder getraind was, maar het was zo ongelofelijk gaaf. Nu wil ik de 50ste editie meemaken en het op een hele andere manier ervaren. Dit komt doordat ik beter getraind ben en meer ga focussen op de enorme energie-boost en alle gekkigheid die je onderweg tegenkomt!”

Met die instelling gaat Saskia mee op reis naar New York. En, door haar compleet verzorgde arrangement hoeft ze zich in New York nergens druk over te maken en alleen maar te focussen op het lopen van de marathon.

Saskia’s ultieme hardlooptip: “In zijn algemeenheid maar zeker voor New York, geniet gewoon van de hele ervaring. Je doet het voor je lol en voor jezelf, voor niemand anders. Zeker New York is zo’n geweldige ervaring, je krijgt spijt als je alleen maar blind aan het rennen bent.”

Onze specialisten

Manouk

Teamlead

Mary-Alice

Back Office Specialist

Marja

Project manager

Mari

Foto- en videograaf