Trainen als een atleet #1: Onze eigen Valerie op weg naar de marathon van Rotterdam

Altijd al benieuwd geweest hoe trainen er aan toe gaat aan de hand van een gepersonaliseerd trainingsschema met 1-op-1 feedback van een topatleet? In 14 weken traint onze eigen Brand & Operations Manager Valerie onder begeleiding van coach Gert-Jan Wassink naar de marathon van Rotterdam om dit te ervaren. In deze blogreeks deelt ze haar weg naar de marathon en haar ervaringen met deze manier van voorbereiden.

Mijn missie
In één van de laatste weken van 2021 sprak ik met Gert-Jan Wassink van Running Movements. Hij begeleidt al langer klanten die een marathonreis bij Marathons International hebben geboekt met hun training hier naartoe en in dit gesprek hadden we het over ons eigen loopjaar. Zelf had ik in oktober 2021 de marathon van Rotterdam gelopen, maar dit was meer op karakter dan dat ik mij goed had voorbereid. Daardoor had ik veel verval aan het einde van de marathon en heb ik de marathon gemiddeld met een hele hoge hartslag gelopen. Genoeg ruimte voor verbetering dus! Al pratende ontstond het idee dat ik onder zijn begeleiding voor de Rotterdam Marathon 2022 zou gaan trainen, eens zien wat ik met deze manier van trainen kan gaan bereiken!

Een goede start in januari!
Begin januari, 14 weken voor het evenement, begonnen we direct met het trainingsschema. Ik moest hiervoor een aantal dingen regelen, zoals het aanmaken van mijn account in Trainingspeaks en het doen van een thuistest om mijn hartslagzones te bepalen. Ik werd hierbij goed door Running Movements geholpen. Nadat mijn hartslagzones waren bepaald, werden mijn trainingen in mijn account gezet. Ik mag 4 keer per week aan de bak, wat meestal bestaat uit een lange duurloop in het weekend gecombineerd met wat kortere duurloopjes of intervaltrainingen. Deze geprogrammeerde trainingen lopen vervolgens automatisch door naar mijn Garmin Venu 2S sporthorloge. Dit was voor mij nieuw, maar dit werkt echt ideaal! Als je gaat lopen, herkent je horloge automatisch wat er op je schema staat en kun je de voorgeprogrammeerde training starten. Je kunt vervolgens precies zien of je traint in de juiste hartslagzone of hoeveel herhalingen je bijvoorbeeld nog moet doen.

Het hardlopen op hartslagzones was wel even wennen. Zo leerde ik dat ik mijn rustige duurloopjes langzamer moest lopen als dat ik eerst altijd deed. Ik vond het moeilijk om langzamer te lopen dan dat ik gewend was, maar snel merkte ik dat ik op dezelfde hartslag al harder kon lopen. Deze eerste weken was ik on top of my game: mijn VO2max verbeterde met de week en ik voelde me in tijden niet zo gemotiveerd!

Februari liep niet helemaal zoals gepland…
Hoe goed het in januari ging, draaide het in februari om. Ik kreeg last van mijn knie en was na mijn bloeddonatie bij Sanquin niet meer vooruit te branden. Ook ging ik onverwacht op reis waarbij geen tijd was om te trainen, liep ik met nieuwe schoenen waar ik niet helemaal lekker op liep en voelde ik me ruim een week niet fit genoeg om te trainen door o.a. een verkoudheid. Wat fijn is van een gepersonaliseerd schema, is dat dit helemaal naar jouw wensen en lichaam wordt aangepast. Ook als je dus even niet zo lekker loopt. Na elke training, heb ik de trainingen in Trainingspeaks voorzien van feedback. Zo kon ik laten weten of het goed ging of dat ik ergens last van had. Op basis daarvan kan Gert-Jan zo nodig het schema aanpassen. Na een aantal weken wat rustiger te hebben getraind, is mijn trainingsintensiteit nu weer terug op het normale niveau.

Met volle kracht vooruit!
Ik ben er klaar voor om in maart weer aan de bak te gaan! Een goede test die op het programma staat is de Achtkastelenloop op zondag 6 maart, waarbij ik 30km op marathontempo mag gaan lopen. Ik ben benieuwd hoe het gaat!

Marathons International en Running Movements zijn krachtige partners: met onze gedeelde passie voor lopen en ons streven naar kwaliteit versterken we elkaar. Bij het boeken van je marathonreis kun je een gepersonaliseerd 12-weeks trainingsschema bijboeken. Dit kun je overal ter wereld volgen en via de app ontvang je 1-op-1 begeleiding door topatleet Gert Jan Wassink. Bekijk hier meer informatie.

Onze specialisten

Valérie

Brand & Operations Manager

Manouk

Projectmanager

Mary-Alice

Back Office Specialist

Mari

Foto- en videograaf